Oleh: Muaz Adam -copied from my own blog :D
Ni ada satu resipi masakan yang ingin aku kongsi dengan semua. wahahaha. Namanya adalah Mee Goreng Bujang. Sebab namanya bujang, terus ja masuk ke cara membuatnya, bahan2, anda carik sendiri la ye dalam cara membuatnya. :D
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan pada masa yang sama sediakan mee. (Kalau guna mee maggi, pastikan anda lembutkan dahulu mee tu dengan air panas beserta sedikit minyak. Kapasiti mee bergantung kepada kapasiti yang anda mampu habiskan)
2. Tumiskan satu atau 2 biji bawang putih. (paling simple la ni)
3. Potong daging burger kecik2. (sukatan berapa keping nk guna tu, ikut kapasiti mee dengan nisbah 1 paket mee:1 daging burger)
4. Goreng daging burger yang telah dicincang halus td.
5. Basuh ikan bilis atau apa sahaja bahan lain yang anda rasa nak goreng jugak.
6. Goreng bahan-bahan lain itu bersama daging burger yang sudah tersedia dalam periuk panas tu selepas lebih kurang 5 minit menggoreng daging burger.
7. agak dah rasa okay dengan bahan-bahan goreng td, masukkn mee.
8. Masukkan 2 biji telur. Kacau rata kesemua bahan-bahan dalam belanga.
9. Masukkan sedikit garam dan gula (secukup rasa)
10. Masukkan apa-apa perencah masakan yang anda suka. Pada masa yang sama, teruskan mengkacau belanga tersebut. (this step is an option)
11. Masukkan sedikit toyu (kicap) dan sos (sebarang jenis sos yang anda suka. Aku suka cili).
12. Setelah berpuas hati mengkacau, rasa masakan tersebut.
13. Masih belum berpuas hati? tambahkan apa2 yang kurang.
TADA....siaplah bihun goreng bujang.....
As simple as it sounds
Pesanan penaja:
1.Masakan ini kurang sihat sebab tiada sayuran. So lepas makan, minumlah jus buah-buahan ataupun masukkan sekali sayuran semasa menggoreng tadi, ok?
2. Lagi satu, jangan lupa padamkan api dapur tu... :)
3. Makan jgn lupa tuhan! (ie: Baca bismillah dan doa makan)
-SELAMAT MENCUBA-
Di Antara Belon-belon Busa
-
(Hakim) Di antara belon-belon busa dan angin samudera dan alunan muzika
engkau berlari ke sini sana riang teruja. Bersama matahari terbenam setiap
saat yan...
5 years ago
No comments:
Post a Comment